Als een vertegenwoordiger van een vereniging of organisatie kan je via IVAREM een gratis vorming (infosessie, uitdiepsessie) aanvragen bij VLACO.
VLACO zorgt voor een lesgever met heel wat kennis van zaken. Jij zorgt voor de locatie, de benodigdheden en het bij elkaar brengen van de geïnteresseerden.
Voor vragen en/of meer informatie, graag een mailtje naar thuiskringlopen@vlaco.be
Aanbod workshops
Klik op een titel. Je komt meteen op de juiste webpagina van VLACO om je geselecteerde workshop aan te vragen.
- Bewaartechnieken voor voedsel (online-les)
Door gebruik te maken van de juiste bewaartechnieken kunnen we ons voedselverlies flink beperken. Koelen, invriezen, inmaken, steriliseren, confituren, konfijten, pekelen, opleggen, fermenteren, drogen, kelderbewaring, inkuilen, op veld laten staan, ... komen in deze les aan bod.
Een heel boeiende sessie voor wie zelf vaak voedsel over heeft of thuis een moes- of fruittuin heeft.
- Goed koelkastenbeheer vermijdt voedselverlies (online-les)
Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.
- Voedselverliestips 'Koken met restjes' (online-les)
Met de online-versie van deze infosessie 'Koken met restjes' leggen we de nadruk op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken.
- Voedselverliezen, en wat je er zelf aan kan doen (theoretische workshop)
Jaarlijks wordt in de ganse keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Tijdens deze sessie gaan we in op de definitie, soorten voedselverlies, milieuimpact van voedsel weggooien. De toelichting omvat allerlei tips inzake aankopen, plannen, zelf telen, koken, oude en nieuwe bewaartechnieken, het interpreteren van houdbaarheidsdata, enzovoort. Ook allerlei leuke ideeën en internet‐tips komen aan bod.
- Koken met restjes (praktische workshop)
Deze sessie geeft je eenvoudige en relevante tips en tricks om keuken- en (moes)tuinresten te bewaren en te verwerken in nieuwe gerechten. Je hoeft geen keukenprinses, geen beroepskok of geen ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!
De lesgever gaat met de toehoorders in interactie om de achterliggende theorie te benadrukken en dan ga je samen aan de slag met de meegebrachte keukenrestjes om ze creatief om te vormen tot iets nieuws en lekkers.
We beperken ons tot maximum 12 deelnemers. Proeven hoort er uiteraard ook bij!
- Voedselverlies tips en kookdemonstratie 'koken met restjes' (interactieve workshop)
Jaarlijks wordt in de ganse keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Kom naar de infoavond als je er zelf wat aan wil doen.
De Vlaco-lesgever geeft je tips voor plannen en bewaren van voeding, hoe je houdbaarheidsdata interpreteert en maakt een viertal gerechtjes op basis van restjes.
Heb je thuis nog brood over? Breng dan 5 sneden oud brood mee en kom zelf proeven welke gerechten de lesgever hiermee bereidt.
- Voedselverlies tips en kookdemonstratie 'koken zonder restjes' (interactieve workshop)
Jaarlijks wordt in de ganse keten van boer tot bord een paar miljard euro aan voedsel weggegooid. Ook jij kan thuis voedselverspilling vermijden.
De Vlaco-lesgever geeft je tips voor aankopen en bewaren van voeding, hoe je vervaldata interpreteert en maakt een viertal gerechtjes onder de noemer ‘Koken zonder restjes’.
Kom ontdekken en proeven hoe de lesgever schil, vocht en loof verwerkt in lekkere gerechtjes. Laat je inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan.