Veilig Vuur Verhaal: IVAREM en gemeenten lanceren campagne tegen sluikstoken

  • 2 december 2021

Sluikstorten kent iedereen wel. Toch wordt er in de Mechelse regio ook aan sluikstoken gedaan (lees: afval verbranden in en/of buiten het huis). IVAREM wil met de campagne Veilig Vuur Verhaal burgers en scholen sensibiliseren over de impact van sluikstoken, maar ook de sociale controle laten toenemen. Projectmanager afvalpreventie Walter Laurent: “De Vlaamse milieuwetgeving (VLAREM) is hierbij duidelijk: afval verbranden is voor iedereen verboden. Het verbrandingsverbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim of autobanden maar ook voor het verbranden van gft, houtafval en/of groenresten. We willen iedereen bewust maken van de milieu- en gezondheidsimpact die sluikstoken met zich meebrengt.


VIC STEEKT WEER AFVAL IN DE FIK
De campagne tegen sluikstoken startte gisteren met een persmoment waarbij een eerste van een reeks van drie animatiefilmpjes viraal zal gaan. In die reeks animatiefilmpjes is Vic de centrale figuur. Een man die onder het motto ‘Vic steekt alweer afval in de fik’ graag en ietwat naïef zijn afval verbrandt in de tuin en in zijn allesbrander. Zijn buren zijn steeds de pineuten van dienst. Op het einde van elk animatiefilmpje wordt er verwezen naar een webpagina van IVAREM, waar burgers aan de hand van drie meerkeuzevragen geïnformeerd worden over de gevaren van zelf afval verbranden.

Door het (juist) beantwoorden van deze vragen maak jij kans op een gratis brandinspectie door de brandweer vergezeld van een heerlijke lunch met bubbels! Ook voor scholen is er een wedstrijd voorzien. Lees hier meer

Bekijk het filmpje hieronder en doe dan hier mee aan de wedstrijd! Op maandag 6 en woensdag 8 december worden de volgende video's gepubliceerd!


WEDSTRIJD VOOR BURGERS EN SCHOLEN
Zowel de burgers als de scholen kunnen door het bekijken van de video’s kans maken op enkele prijzen. Zo kunnen de deelnemende burgers een bezoek van de brandweer winnen om gratis de brandveiligheid van hun huis te contoleren, vergezeld van een heerlijke veggie brunch met bubbels voor twee personen. Daarnaast maken ook een aantal burgers kans op een lokale winkelbon van hun gemeente of stad (t.w.v. 50 euro). De winnende scholen kunnen dan weer enkele brandweerdemonstraties op hun speelplaats verwachten.

Om burgers en scholen beter te informeren over de gevaren van sluikstoken, kan bij het gemeentehuis of het politiekantoor een brochure rond de gevaren van sluikstoken worden afgehaald.


Neem alvast een kijkje op www.ivarem.be/veiligvuurverhaal om meer te weten te komen over het vuurtje van Vic en maak kans op interessante prijzen.