Zo gaan je batterijen langer mee!

  • 17 mei 2021

Ondertussen is het algemeen geweten dat je batterijen goed dient te sorteren. Hieronder kan je een samenvatting terugvinden over de meest gebruikte batterijen en waar ze in te zamelen.

Allereerst heb je de kleine batterijen die je vooral in huishoudelijke toestellen gaat terugvinden. Onder andere AA/AAA-batterijen, knoopcellen, 9 Volt batterijen, batterijen uit je GSM…

Deze kan je thuis verzamelen in de kartonnen kubus die je van Bebat krijgt. De kubus kan je ledigen in één van de 24.000 Bebat-inzamelpunten. Een batterij die lekt of beschadigd is doe je best in een extra zakje.
De Bebat-inzamelpunten kan je terugvinden via Inzamelpunt zoeken Inzamelpunten | Bebat.

Naast deze batterijen heb je ook nog de batterijen van een elektrische fiets. Deze zijn te groot voor de inzamelpunten. Je kan ze binnenbrengen bij de fietshandelaar of op het recyclagepark.

Een autobatterij (van een niet-elektrisch voertuig) is extra groot en zwaar. Ze hoort dus ook niet thuis bij de Bebat-inzamelpunten. Breng je afgedankte autobatterij binnen in het recyclagepark of geef ze terug aan de autogarage.

De EV-batterij, ook wel tractiebatterij genoemd, is de elektrische ‘motor’ van je elektrisch voertuig. Als die stuk is, of het einde van haar levensloop bereikt heeft, dan krijgt ze een tweede leven of worden de componenten gerecycleerd. Gezien het snel groeiende succes van elektrische voertuigen is het belangrijk om ook deze batterijen goed te recycleren. De grondstoffen komen immers goed van pas voor de productie van nieuwe lithium-ion batterijen.  De verdeler van je elektrisch voertuig heeft een wettelijke ‘aanvaardingsplicht’, wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor wat er met jouw gebruikte batterij gebeurt. Contacteer dus de verkoper om erachter te komen wat je met je batterij moet doen.

Als laatste heb je de ingebouwde batterijen in toestellen. Toestellen op (oplaadbare) batterijen zoals elektrische tandenborstels, kruimeldieven, weegschalen… worden ingezameld bij Recupel. Zij zamelen alle soorten elektronische apparaten en lampen in om ze een nieuwe bestemming te geven.

(Bron: Welke batterijen waar inzamelen? Een handig overzicht! | Bebat)